Het SRc-programma in de praktijk

Karel en Steffie besluiten het SRc-programma te volgen omdat ze grote twijfels hebben over hun relatie. Ze hebben samen 2 kinderen van 5 en 2 jaar.

Karel vertelt dat hij overweegt te scheiden omdat Steffie volgens hem enorm afhankelijk is. Hij stoort zich hier al langere tijd aan maar sinds de geboorte van hun dochter 2 jaar geleden, durft Steffie zelfs de deur niet meer uit zonder Karel. Hij kan de druk en verantwoordelijkheid niet meer aan en krijgt steeds minder respect voor Steffie.

Steffie vertelt dat Karel haar behandelt als een klein kind en haar niet serieus neemt in haar angsten. Ze verwijt Karel dat hij niet werkelijk naar haar luistert. Ze voelt zich door zijn gedrag erg afgewezen en nog slechter. Ze vertelt dat zijn irritatie haar pijn doet omdat ze al zo boos op zichzelf is. Ze begrijpt zelf ook niet wat er met haar aan de hand is. Voordat ze een relatie met Karel kreeg was Steffie naar eigen zeggen juist heel zelfstandig.

Gedurende de coachingsgesprekken blijkt dat Karel als enig kind bij zijn moeder is opgegroeid. Zijn vader overleed toen hij 4 jaar oud was. Karel werd al jong ‘de man in huis’. Zijn moeder leunde op een bepaalde manier op hem. Hij heeft hierdoor een (te) groot verantwoordelijksgevoel ontwikkeld. Is jong volwassen geworden. De andere kant van deze medaille is dat hij niet werkelijk kind heeft kunnen zijn. Niet werkelijk ‘onbezorgdheid’ heeft ervaren.

Steffie heeft, toen ze 7 was, haar jongere zusje verloren. Haar ouders waren hierdoor helemaal lamgeslagen. Steffie heeft altijd het verdriet van haar ouders gevoeld en probeerde haar ouders blij te maken door juist een heel vrolijk en onbezorgd kind te zijn. Haar eigen verdriet hield zij verborgen uit bescherming voor haar ouders.

Al na een aantal sessies zien beiden in dat de teleurstellingen uit hun kindertijd nog steeds actief zijn. Ze proberen alletwee deze teleurstelling te helen in de relatie met elkaar en alsnog te krijgen waar zij als kind recht op hadden maar toen niet om konden vragen.

Karel wil in zijn relatie met Steffie niet langer een te grote verantwoordelijkheid dragen. Hij wil niet dat er nog langer op hem wordt geleund maar ontdekt ook dat hij angst voelt als Steffie echt een sterke vrouw wordt. Hij vraagt zich in alle eerlijkheid af: heeft ze mij dan nog wel nodig?

Steffie daarentegen heeft in Karel nu eindelijk die sterke man bij wie zij zich veilig voelt. Haar behoefte aan steun in de hulpeloosheid die zij als kind gevoeld heeft en alleen heeft gedragen, wil zij nu in de relatie met Karel inhalen.

Er volgt een intensieve coaching waarbij met behulp van huiswerkopdrachten, oefeningen en gesprekken langzaam de patronen worden omgebogen. Na afloop van het SRc-programma zijn er grote veranderingen merkbaar bij beide. Scheiden van elkaar is geen optie meer. In plaats van te scheiden van elkaar, hebben Karel en Steffie gekozen om te scheiden van ‘hun oude kinderpijn’ en achterhaalde huwelijkspatronen.

Het SRc® programma op een rijtje

 → Praktisch en doelgericht Inzicht en herkenning liefdestalen
 → Inzicht in persoonlijke rode draad in het leven Ombuigen denk- en gedragspatronen
 → Inzicht in relatie-­rollenpatronen Weer naast elkaar staan i.p.v. tegenover elkaar
 → Bewustwording deelpersonen Liefde en intimiteit hervinden op hoger niveau